Autismi, ihmiskunnan evoluutio

Autismi, evoluutio

 

Autistisia lapsia syntyy yhä enemmän ja enemmän. Valtaosa lääkäreistä pitää edelleen autismia sairautena ja hakee siihen parannuskeinoa. Syynä autismin lisääntymiseen nähdään milloin mikäkin; rokotukset, saasteet, liian vähäinen, tai liian runsas D-vitamiinin saanti jne. lista on lähes loputon. Jotkut lääkärit ovat vähitellen kuitenkin alkaneet miettiä muitakin vaihtoehtoja. Kenties autismi ei olekaan sairaus,  vaan aivan jotain muuta.

 

Oma näkemykseni on jo pitkään ollut se, että autismi on osa ihmiskunnan evoluutiota.  Hans Asperger on käyttänyt koko elämänsä autismin tutkimiseen. Hän on lausunut mm: ”Täytyy olla hieman autistinen päästäkseen huipulle tieteissä ja taiteissa.”  Autististen huipputiedemiesten ja -taiteilijoiden joukko onkin aivan loputon. Tässä muutamia heistä: Thomas Edison, Henry Ford, Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Strauss, Carl Jung, Albert Einstein, Ludvig van Beethoven, Isaac Newton, Nikola Tesla,  Alfred Hitchkock, Bob Dylan, Michael Jackson, Woody Allen, Bill Gates, Juice Leskinen. Tämä lista voisi olla paljon paljon pidempi, mutta tämä saa riittää.

 

Jean Sibelius "kärsi" autismia lähellä olevasta oireyhtymästä, hänellä oli ns. synestesia, joka tarkoittaa sitä, että hän näki värit sointuina. Kerrotaan hänen pikkupoikana soittaneen pianolla jotakin ja kysyttäessä, mitä hän soitti, hän sanoi soittaneensa lattialla olevan räsymaton.

 

 

Autistiset lapset eivät ole lineaarisia, kuten me ns. normaalit olemme. He eivät tajua tapaamme puhua kömpelösti ja suoraviivaisesti yksi sana kerrallaan, mieluummin he kommunikoisivat käsitteillä, yksi käsite voi olla ajatusryhmä. Jos pyydämme jotakin kertomaan, millaisia kirjaimia on olemassa Hän voi luetella kaikki 28 kirjainta A:sta Ö:hön. Hän voisi myös sanoa asian käsitteellisesti: ”Aakkoset.”  Tämä on eräs syy siihen, että he turhautuvat kömpelöön tapaamme kommunikoida. Ajatteleppa syntyväsi maailmaan, jossa, kaikki tajuavat vain 2 dimensiota pituuden ja leveyden. Sinulla taas on käytössäsi 3 dimensiota; pituus leveys ja syvyys. Näet maailman paljon todellisempana, kuin ympärilläsi olevat ihmiset ja ihmettelet, mitä merkillistä he yrittävät sinulle tolkuttaa. Heillä ei näytä oikein olevan kaikki tallella. Ei ihme, että autisti turhautuu.  Entäpä sitten, jos odottaisit eleganttia ja hienostunutta kanssakäymistä, mutta tämän sijaan kuulet päivät pitkät huutoa ja rähinää kehittymättömällä kielellä, jota et edes ymmärrä. Mahtaisiko tämäkin hieman turhauttaa? Uskon  löytäväni vielä jossain vaiheessa sellaisen autistin, joka pystyy kommunikoimaan kahden tai useamman ihmisen kanssa samanaikaisesti, tietenkin kunkin kanssa eri asiasta.

 

Autistisilla ihmisillä on aivan erityinen suhde delfiineihin. Jotkut autistin ja delfiinin ystävyyssuhteet ovat koko elämän mittaisia. Eräs äiti kertoi tarinan siitä, miten hänen 6-vuotias autistinen poikansa, joka ei ollut koskaan sanonut ainuttakaan selvää sanaa, vietiin delfiinien lähelle kokonaiseksi päiväksi. Vietettyään riemullisen päivän delfiinien kanssa, poika kotimatkalla lausui useita sanoja ymmärrettävällä tavalla.

 

On ihmiskunnan onni, että autismi ei lisäänny nykyistä nopeammin. Jos näin kävisi, eläisimme pian täydellisessä kaaoksessa. Luonto on viisas. Ylilyöntejä toki tapahtuu autismin lisääntyessä, mutta tämä on luonnollinen osa evoluutiota.

 

Itse olen törmännyt ilmiöön nimeltä autismi, yrittäessäni perehtyä autistien huimiin henkisiin kykyihin. Autismin tutkiminen sairautena tulisi mielestäni lopettaa mitä pikimmin, koska se on suunnatonta resurssien tuhlausta eikä koskaan tule johtamaan mihinkään erityisen positiiviseen lopputulokseen.  Autismiin liittyviin poikkeuksellisten henkisten kykyjen tutkimista taas tulisi voimakkaasti lisätä, koska sieltä on saatavissa paljon ihmiskuntaa hyödyttävää tietoa.

 

Autistien käsitteellisyydestä seuraa, että he ovat omien tuntemustensa mukaan erityisen intuitiivisia. Tosin hekin valittavat, että joskus on vaikeata tulkita intuitiolta saatua vertauskuvaa tai symbolia.  Eräs autisti kertoo: ” Intuitioni on voimakas, ollessani 13 vuotias tiesin täsmälleen, milloin äitini kuoli, vaikka hän oli 300 mailin päässä minusta.”

 

Autisteja syytetään usein siitä, että he ovat sivistymättömiä, koska he eivät mielellään katso silmiin. Jostain syystä tämä näyttää olevan heille kiusallista. Toisaalta on autisteja, jotka kertovat lukevansa toisen ihmisen pupilleista näiden ajatukset melko tarkkaan.

Autistit eivät ole sairaita. He antavat meille häiväyksen siitä suunnasta mihin me ihmiskuntana olemme menossa. Sen sijaan että yritämme puoliväkisin sopeuttaa autisteja nykyiseen yhteiskuntaamme, voisimme vähitellen alkaa muuttamaan yhteiskuntaamme autisteille sopivaan muotoon. Autistien määrä huimasti lisääntyessä meidän on joka tapauksessa tehtävä tämä paljon nopeammin kuin tällä hetkellä edes käsitämme.

Ihmiskunnan kehityksen kannalta tämä on vasta alkusoiton ensimmäisiä tahteja. Mitä sitten seuraa, jää nähtäväksi.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

L. Lumimarja | Vastaa 03.08.2016 23.17

hei,
olen puheterapeuttina kohdannut autisteja, joiden kanssa kommunikoimme ajatusten lukemisella. Palaan asiaan eläkkeelle jäätyäni.

Usko Uusipaikka 30.08.2016 22.01

Pyydän anteeksi, että kommenttisi on jäänyt huomiotta. Asia on todella mielenkiintoinen.

Ystävällisin terveisin

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

13.12 | 13:56

Kummallista joukkoa nuo viikingit

...
06.05 | 20:05

Koska liikumme tieteen reuna-alueilla, emmekä voi olla täysin varmoja, kannattaa odottaa 100 v. saadaksemme tieteellisen varmuuden.

...
03.02 | 12:43

On se hienoa, kun Suomessa on neljä vuodenaikaa Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi. Nyt elämme talviaikaa ja Turussa ennuste seuraavien 10 päivälle on 0 -15 asteeseen

...
23.10 | 14:54

Joo, nähty on.

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS