Intuitio II osa

Intuitio, II osa

Olen aiemmissa intuitiota koskevissa kirjoituksissani pitänyt intuitiota amerikkalaisen aivotutkijan Jill Taylorin näkemyksen mukaisesti lähinnä oikean aivolohkon ominaisuutena. Dominique Surel, Kalifornian Energy Medicine Universitystä, Suomessakin vieraillut intuition tutkija ja opettaja, näyttää taas pitävän aivoja kokonaisuutena intuition lähteenä.

 

Asiaa tarkemmin pengottaessa, on kuitenkin väistämättä noussut vahvasti esiin muinainen käsitys siitä, että intuition vastaanottajana ei ole oikea aivolohko, eivätkä aivot kokonaisuudessaan, vaan tarkalleen aivojen keskiössä sijaitseva pineal gland, ”käpyrauhanen”. Joidenkin muinaisten uskomusten mukaan pineal gland on surkastunut kolmas silmä. Näkemyksen surkastuneesta kolmannesta silmästä voi sinällään jättää omaan arvoonsa.

 

Nykytiede ei pineal glandista - riisinjyvän kokoisesta rauhasesta - osaa paljoakaan sanoa. Tiedämme, että se reagoi valoon ja säätelee melatoniinin määrää, joka taas on osallisena nukahtamisessa. Tiedämme myös, että se erittää DMT:tä, joka on voimakas hallusinogeeni ja jonka otaksutaan olevan osallisena mm. unien näkemisessä ja ns. kuolemanrajakokemuksissa.

 

Ihmisaivojen paino on noin 2% aikuisen ihmisen ruumiinpainosta, mutta aivojen energiankulutus on noin 20% energian kokonaiskulutuksesta. Aivolohkoihin tulee verta noin 1 litra minuutissa. Pineal gland on vain 5-8 mm pitkä ja painoltaan 0,1-0,2 g, mikä on noin 0,0002% 70 kg painavasta ihmiskehosta, mutta sen läpi kulkee verta melkein yhtä paljon, kuin munuaisten läpi, eli lähes 1,3 litraa minuutissa.. Koska pineal gland on vain noin 1/10.000 osa aivolohkojen painosta, on helppo päätellä läpikulkevan massiivisen verimäärän perusteella, että sen hapen- ja energiankulutuksen täytyy olla muihin aivojen osiin verrattuna aivan valtaisa. Viisas luonto ei varmasti ole, ilman tarkoitusta pannut näin pientä rauhasta näin suhteettoman suuren energiamäärän vartijaksi.  

 

Olen siis täysin samaa mieltä muinaisten egyptiläisten, Vatikaanin ja määrältään melkeinpä lukemattomien muiden vanhojen tietolähteiden kanssa siitä, että pineal gland on ihmisaivoissa se elin, joka on yhteydessä korkeimpaan tiedon lähteeseen, josta mm. intuitio ammennetaan. Pineal gland esiintyy tunnetusti sekä muinaisegyptiläisen Osiriksen symbolissa että paavin sauvassa. Vatikaaniin on lisäksi pystytetty ensimmäisellä vuosisadalla valtaisa pineal glandia kuvaava pronssipatsas.

 

Mitä yhteistä on ihmiskunnan upeimmilla veistoksilla, kauneimmilla maalauksilla, luetuimmalla kirjallisuudella, sykähdyttävimmällä musiikilla ja terävimmillä teknisillä oivalluksilla. Tähän on helppo vastata – intuitio. Mozart on kertonut intuitiosta sävellystyössään: ”Edellyttäen, ettei minua häiritä, kaikki on täydellisenä ja valmiina mielessäni, voin katsella sitä kuin kaunista patsasta ja minun on helppo siirtää se paperille.”

 

Albert Einstein on todennut intuitiosta: ”Intuitio on siunattu lahja ja rationaalinen mieli sen uskollinen palvelija, Yhteiskuntamme kuitenkin kunnioittaa palvelijaa, mutta on unohtanut lahjan.”

 

Intuition  tuottama tieto ei ilmene kömpelöllä ja hitaalla tavalla peräkkäisinä sanoina, vaan se ilmenee käsitteinä, ikään kuin valtavina tietojärkäleinä, jotka sitten on purettava pienemmiksi osiksi.

 

Mikä ero on sitten inspiraatiolla ja intuitiolla. Sanat tulevat latinan kielestä. Inspiraatio ”in spirare”, tarkoittaa käännettynä henki tulee sisään, ”in tuen” taas tarkoittaa sisäistä näkemistä, tietämistä ilman älyllistä prosessia.

 

Inspiraatio, oivaltamisen kevyempi versio, saattaa olla vaikea toteuttaa oppiaineena kouluissa. Intuitio sen sijaan on jo tällä hetkellä tärkeässä roolissa, usein tiedostamatta, merkittäviä päätöksiä tehtäessä. Weston. H Agor, amerikkalainen intuition tutkija on todennut, että parhaimmat huippujohtajat luottavat päätöksiä tehdessään, muita useammin, intuitioonsa.

 

Intuition merkitys tulee varmasti jatkossa korostumaan, koska aivojen muut paukut alkavat olla tunnetusti melko vähissä. Intuitiolta sen sijaan eivät paukut lopu. Olisi todella enemmän kuin fiksu veto suomalaisilta peruskoulun kehittäjiltä, jo heikkojen Pisa tulostenkin takia, vetää intuitio suomalaisten koulujen oppiaineeksi.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

13.12 | 13:56

Kummallista joukkoa nuo viikingit

...
06.05 | 20:05

Koska liikumme tieteen reuna-alueilla, emmekä voi olla täysin varmoja, kannattaa odottaa 100 v. saadaksemme tieteellisen varmuuden.

...
03.02 | 12:43

On se hienoa, kun Suomessa on neljä vuodenaikaa Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi. Nyt elämme talviaikaa ja Turussa ennuste seuraavien 10 päivälle on 0 -15 asteeseen

...
23.10 | 14:54

Joo, nähty on.

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS