Mistä löytyisivät viisaat johtajat?

Maailma ja sen mukana myös Suomi on täpötäynnä älykkäitä johtajia. Viisaat johtajat kuitenkin loistavat täydellisesti poissaolollaan. Tässä on yksinkertainen syy siihen, miksi olemme ajautuneet nykyiseen taloudelliseen ja henkiseen lamaan.

 

Katsoin jokin aika sitten elokuvan, joka kertoi Steve Jobsin elämäntarinan.  Elokuvassa esitettiin samalla myös Applen tarina.  Oli helppo huomata, että Steve Jobs oli paitsi älykäs myös viisas.

 

Älykkyyttä pidetään yleensä aivojen ominaisuutena. Viisauteen tarvitaan älyn lisäksi sydäntä. Steve Jobsin johdolla Applesta tuli maailman arvokkain yritys vuonna 2012. Steve Jobs itse ei koskaan nähnyt tätä, koska hän oli ehtinyt menehtyä noin vuotta aiemmin.

 

Sydämemme ei ole pelkkä veren virtauksesta huolehtiva pumppu, kuten yleisesti uskotaan. Sydämemme on ajatteleva elin - toiset aivot, jossa on itse asiassa enemmän "synapseja" kuin varsinaisissa aivoissa. Sydämen magneettikenttä on tunnetusti aivojakin voimakkaampi. Käsite -sydän on usein mielletty pelkäksi symboliksi. Sen merkitys on kuitenkin paljon paljon suurempi.  Sydämen merkillisyydet ovat tulleet voimakkaasti esiin mm. sydänsiirtojen yhteydessä. Jos joku on kiinnostunut hankkimaan enemmän tietoa sydämestä, kehoitan häntä lukemaan esim. Paul Pearsallin kirjan The Heart`s Code.

 

Ihmisaivot ovat universumin hienoin instrumentti. On sääli, että näin kallisarvoista instrumenttia käytetään useimmiten ilman minkäänlaista käyttöohjetta ja opastusta. Ainoa tuntemamme käyttöohje aivoille on todennäköisesti sama, jonka annamme pienelle lapselle, salliessamme hänen ottaa käsiinsä jonkin herkästi rikkoutuvan esineen: "Käytä varoen -älä riko". Voisimme myös antaa kaverille, joka ei ole koskaan nähnyt kenenkään hyppäävän seivästä, hienon lasikuituisen seipään varustettuna pätevällä ohjeella: "Hyppää".

 

Aivojen toimintojen parempi tunteminen antaa meille mahdollisuuden tämän hienon instrumentin käytön järkevään ohjeistukseen. Voi vain kuvitella millaisia tuloksia upeat aivomme, oikein ohjeistettuina, pystyvätkään tuottamaan. Olemmehan sentään saaneet jotakin aikaan ilman ohjeitakin.

 

Sydämen kuuluminen oleellisena osana ajatteluumme on tuttu asia jo vuosien takaa, mutta välttääkseni tarpeettomasti leimautumasta  ”hulluksi” olen jättänyt aiheen toistaiseksi lähes kokonaan sivuun.

 

Nykytiede alkaa joiltain osin olla sillä tasolla, että sydämen toiminta aivojen yhteistyökumppanina on vähän kerrallaan alkamassa paljastua.

 

Siteeraan taas kerran edesmennyttä psykiatria ja yrityskonsulttia Pekka Salmimiestä, joka eräässä tilaisuudessa totesi: ”Olen testannut useita satoja suomalaisia johtajia ja tuhansia esimiehiä, huonoimmat arvosanat he saivat seuraavissa kohdissa:

 

Itsenäisyys-itseluottamus

Kokeilunhalu-uudet ideat 

Uskallus - kyky ottaa riskejä”

 

Steve Jobs oli viisas, hänellä oli itseluottamusta, hän kehitti jatkuvasti uusia vallankumouksellisia ideoita ja uskalsi ottaa riskejä. Välillä jopa sellaisia, että yritys oli vaarassa kaatua. Hänellä oli kuitenkin selvästi sydän mukana kaikessa tekemisessä. Steve Jobs halusi aina olla maailman paras ja oli myös sitä. Tämä on mielestäni ainoa hyväksyttävä asenne kaikkeen tekemiseen.

 

Olisiko vihdoin aika lopettaa ruikuttaminen maailman surkeista suhdanteista ja alkaa tosissaan tehdä jotakin asiantilan kohentamiseksi. Myötätuntoisella, nöyrällä mielellä tehty työ saa sydämen mukaan ja kaikki onnistuu yli odotusten.

 

 

Uusimmat kommentit

13.12 | 13:56

Kummallista joukkoa nuo viikingit

...
06.05 | 20:05

Koska liikumme tieteen reuna-alueilla, emmekä voi olla täysin varmoja, kannattaa odottaa 100 v. saadaksemme tieteellisen varmuuden.

...
03.02 | 12:43

On se hienoa, kun Suomessa on neljä vuodenaikaa Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi. Nyt elämme talviaikaa ja Turussa ennuste seuraavien 10 päivälle on 0 -15 asteeseen

...
23.10 | 14:54

Joo, nähty on.

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS