PUHDASTA ENERGIAA NOPEASTI JA EDULLISESTI

KUVA 1

VUOROVEDESTÄ SÄHKÖÄ

Vuorovesivoimalat vaativat usein suuria investointeja ja massiivisia rakenteita, joilla ei tavallisesti ole erityisen positiivisia vaikutuksia ympäristöön. Niitä rakennetaan vuosikausia, eikä niitä voi jälkikäteen purkaa, jos se jostain syystä osoittautuu tarpeelliseksi.

Business Finlandin tuella patentoitu Wasapower- vuorovesivoimala, kuva 1, voi sisältää sekä ylä- että alavesisäiliön. Näiden ansiosta järjestelmä, ehkä ainoana maailmassa, pystyy tuottamaan puhdasta vuorovesienergiaa käytännöllisesti katsoen ympäri vuorokauden, myös aikana, jolloin vuorovesi tarjoaa vain kuivaa maata. Menetelmällä voidaan tuottaa vuorovesisähköä missä tahansa, jos turbiineille on käytettävissä vähintään 0,8 - 1m:n putouskorkeus

Vuoroveden ollessa alhaalla voidaan rakentaa alavesisäiliö, jonka voisi muodostaa esim. noin 4 m korkea lieriö, jonka yläpää on avoin ja alapää riittävästi tiivistetty pohjaa vasten. Esimerkissä on oletettu, että vuorovesi nousee noin 4 m:n korkeuteen. Valitsemalla alavesisäiliön halkaisijaksi 60 m, tai kaksi 37,5 metristä neliönmuotoista säiliötä pystymme tuottamaan tunnin ajan vuorovesisähköä 100 kW:n teholla. Koska vuorovesi esiintyy kaksi kertaa vuorokaudessa, on meillä näin käytettävissä 100 kW 2 tuntia vuorokaudessa. Alavesisäiliö tyhjennetään automaattisesti aina vuoroveden ollessa alimmillaan.  Kuvassa 2 on teline, johon turbiinit ja generaattorit on kiinnitetty.

Rakentamalla 100 kW:n tehoinen voimala samalla periaatteella kuuluisan Ranskassa sijaitsevan La Rancen voimalan tienoille, jossa putouskorkeus on huimat 8 m, säiliön halkaisija olisi 30 m.

La Rancen voimalaa varten on rakennettu 750 m pitkä pato sekä  22,5 km²:n laajuinen tekojärvi. Voimala tuottaa sähköä noin 10 tuntia vuorokaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkissämme kuvattu alavesisäiliö tulisi vastaavasti mitoittaa noin 5 tunnin käyttöä varten.

1 Megawatin teho edellisillä oletuksilla (vuoroveden korkeus 4m) vaatisi kaksi neliönmuotoista allasta, joiden sivu on vajaat 120 m. Lisäämällä kaksi vastaavan kokoista ylävesisäiliötä meillä olisi diurnaalisella (kaksi kertaa vuorokaudessa esiintyvällä) vuorovedellä käytettävissä, melko pienessä paketissa, 1 Mw:n teho 4 tuntia/vrk.

Wasapower – vuorovesivoimala voidaan toki rakentaa paljon suuremmaksi ja tehokkaammaksi, mutta rakentamalla useita edellä kuvatun tapaisia tai sitä vielä pienempiä yksiköitä, säilytetään luonnon koskemattomuus lähes täydellisesti. Investoinnit ovat perinteisiin rakenteisiin verrattuna mitättömiä, rakenteet helposti ja nopeasti toteutettavia sekä tarvittaessa myös nopeasti poistettavissa. Vuorovesisähkön tuotantoa voidaan näin rakentaa asteittain nopeasti ja edullisesti - tarpeen mukaan.

 

Muita vuorovesivoimalasuunnitelmia                        

Vuorovesivoimaloilla, etenkin korkeiden vuorovesien alueilla yritetään joskus haukata liian suuri pala. Näin on käynyt mm. Swansea Bay Tidal Lagoon projektissa Englannissa ja The Penzhin Tidal Power Plant Projektissa Venäjällä. Molemmissa tapauksissa voimalaprojekteista oli tulossa kustannuksiltaan ja toteutukseltaan niin mittavia, että ne ovat juuttuneet suunnitteluvaiheeseen. Rahoituspäätöksen teko on vaikeaa. Vastustajina ovat usein myös luonnonsuojelijat, koska on epävarmaa, mitä tehdyt ratkaisut vaikuttaisivat luonnon tilaan. Esim. Englannissa Swansea Bay Tidal Lagoon -projektissa on patoja yhteensä 16 km, laguunin pinta-ala on 11,5 km² ja budjetin suuruudeksi on arvioitu 21 Mrd euroa.

 

Yhteenveto

Suomalainen Wasapower- vuorovesivoimala tarjoaa siis mahdollisuuden tuottaa vuorovesisähköä mullistamatta sähkön tuotantoaluetta, kuten edellä kuvatuissa kohteissa näyttäisi käyvän. Edellä kuvatut suurvoimalat tuottavat kukin muutamien satojen megawattien tehon. Pienehköt Wasapower- vuorovesivoimalat voidaan sijoittaa lähes huomaamattomasti pienelle alueelle, luontoon juurikaan vaikuttamatta. Voimaloiden rakentaminen ja huoltaminen on helppoa vuoroveden ollessa alimmillaan. Ns. skaalaetu, joka lasketaan yleensä suurten voimaloiden eduksi, jää puuttumaan, mutta mahdollisuus parempien ja edullisempien rakenteiden löytymisestä kasvaa jokaisen rakennetun voimalan myötä. Rakenteet vakioituvat ja sarjavalmistus tuo omat etunsa. Pienehköjen voimaloiden perustamiskynnys on alhainen ja niitä voidaan tarvittaessa lisätä lähes loputtomiin.

KUVA 2

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

15.05 | 12:03

Oikein mielenkiintoista. Pidän erityisesti ajatuksesta, että galakseista lähtien luonnonlait ovat erilaiset kuin maapallolla. Mihin ajatuksesi perustuvat?

...
13.12 | 13:56

Kummallista joukkoa nuo viikingit

...
06.05 | 20:05

Koska liikumme tieteen reuna-alueilla, emmekä voi olla täysin varmoja, kannattaa odottaa 100 v. saadaksemme tieteellisen varmuuden.

...
23.10 | 14:54

Joo, nähty on.

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS